A dolgok lelke – sorszámozott, aláírt

5,970 Ft (bruttó)

“A Dolgok Lelke nem egy újabb holokauszt-könyv. Családregény, korrajz, történelmi dokumentum – páratlanul olvasmányos, érzékletes stílusban. Titka az a határtalan szeretet, ahogyan a 2015-ben 90 éves holokauszt-túlélő, Fahidi Éva az övéiről ír:”

Cikkszám: szat_pr-1-1 Kategória:

A könyvről

A stadtallendorfi Dokumentációs Központ igazgatója már a 90-es évek elején megkért, hogy írjam meg az emlékeimet. Akkor még nem voltam rá képes. Újabb évtized telt el, és végül 2004-ben, engedve az unszolásnak, megírtam németül egy szűkszavú tájékoztatót azzal a tudattal, hogy ennyi idő után mi a csudát lehet még írni, hiszen könyvtárak vannak tele holokauszt-irodalommal. Legnagyobb csodálkozásomra az első kiadás az év végére elfogyott, most jön a második. Több felolvasást tartottam Németországban, ez évre is van már két meghívásom. Mivel nagyon hiú vagyok, eldicsekszem azzal, hogy legnagyobb sikernek a berlini sajtótájékoztatón tartott felolvasásomat érzem, ahol hat darab könyvemet fizetés nélkül ellopták.

Családom, barátaim végül is addig kérleltek, amíg megírtam ezt a pár sort magyarul is. Senki ne gondolja, hogy ettől írónak érzem magamat, sőt szeretném elnyerni szerény kontárkodásom miatti bocsánatát mindenkinek, aki „igazi”.

Az én történetem egy a sok közül. Bizonyos mértékben tipikus, ezért is vetettem papírra, meg azért is, ahogy már említettem, mert annyian biztattak a megírására, holott azt gondoltam, hatvan év elteltével ugyan mi újat mondhatok, és különben is, kit érdekel.

Fahidi Éva