Interjúk, riportok Fahidi Évával

Ezen az oldalon többet megtudhat Éváról.
Éva gyakran tart előadásokat. Ha emiatt keresné, vagy riportot, interjút készítene vele, kérjük, küldjön üzenetet.

Fahidi Éva életútinterjútja - 2010

Interjú a Történelemtanárok egyletének portálján. Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula

Fahidi Éva a Wikipédián

Fahidi-Pusztai Éva (születési neve: Fahidi Éva) (Debrecen, 1925. október 22. –) magyar kortárs szemtanú, író, a holokauszt túlélője.a Wikipédián.

„- Éva, Ön elbűvölő nő, csodálatos ember, a lelke melege eljut Budapesttől Pocsepig, ahol mi vagyunk. Szavai tele vannak mély életbölcsességgel. Szeretném hallani kívánságait fiainkkal és lányainkkal kapcsolatban. Ők építik a jövőnket.

- Szeretném azt kívánni, hogy nagyon kíváncsiak legyenek. Ha kíváncsiak, akkor sokat tanulnak. A tudás hatalom. Ez nagyon fontos. Ha sokat tanulnak, akkor könnyű lesz számukra az élet. Soha nem mondhatod, hogy mindent tudok. Az élet folyamatosan változik. Nagyon dinamikusnak és mobilisnak kell lenned. Ezt meg kell tanulni. És tedd azt, ami számodra a legfontosabb az életben. … --> a teljes interjú

(Skype-beszélgetés, holocf.ru, 2021. január.)

0113_skypefromrussia

„De azért a történelem mégsem olyan, mint a napsütés, vagy mint a fizika, vagy mint a természet, ugye. Ezt mi csináljuk"

Önből mégis derű és szeretet árad, se félelem, se gyűlölet. Hogyan lehet kijönni az állandó gyűlölet-spirálból?

Hogyha én mindenkivel, aki nagyon gyűlöl engem, el tudnám játszani azt a gyufásdoboz-játékot, hogy idetesszük az üres gyufásdobozt a nózinkra, az övére meg az enyémre, akkor talán nem is gyűlölnénk egymást. Mert akkor még egymás szagát is ki kell bírni. A közelség az eszköz, hogy fenntartsuk azt az állapotot, hogy ott maradjon az az apró doboz.

Hogy szövődik szerelem egy nyolcvanöt és egy kilencvenhárom éves ember között?

Nem vette észre, hogy én igyekeztem becserkészni. Most írom a könyvet erről. Még szeretném megírni. Különböző praktikáim voltak, mert például nem tudtam, hogy nős vagy nem nős.

(Fahidi Éva, Átlátszó, 2019.05.31.)

„Az embereket nem lehet pótolni" - interjú Fahidi Éva holokauszttúlélővel

Fahidi Éva 18 éves volt, amikor 1944-ben családjával együtt Auschwitzba deportálták. A holokauszt során 49 családtagját gyilkolták meg, majd később első férjét a kommunisták koncepciós perben ítélték el. Hosszú évekig képtelen volt beszélni a vele történtekről, de 90 éves kora óta fellép egy táncos előadásban, és már két könyvet írt az életéről.

„Jó adag szemtelenség is kell ahhoz, hogy feltételezd magadról, képes vagy kiírni, eltáncolni magadból a mondanivalódat. Kerülném a nagy szavakat, de valamiféle elhivatottságból, meggyőződésből akarok olyasmit mondani, amiről azt gondolom, talán kicsit jobb lesz tőle a világ, jobbak lesznek tőle az emberek.

Minél idősebb vagyok, annál fontosabb nekem annak az alapigazságnak a továbbadása, ami úgy látom, lassan világszerte elvész: hogy minden ember egyforma. Alapjában véve minden vallás ezt hirdeti.

Nagyon hosszú vívódások útján eljutottam oda, hogy semmi más nem akarok lenni csak egy egyszerű ember, aki megpróbál mindenkit megérteni."

(Fahidi Éva, HVG, 2019.05.08.)

„Egy dolog történt velem egész életemben: visszajöttem Auschwitzból"

Fahidi Éva személyes biztonságként élte meg, hogy a német parlamentben nem volt szélsőjobboldali párt, de aztán rá kellett jönnie, hogy az ordas eszmék a szemünk előtt támadnak újra, ugyanazokkal a módszerekkel. Az Auschwitzot túlélő aktivista legújabb jelszava: nem kell szeretni egymást, de ne gyűlöljük a másikat.

Fahidi Éva: A lágerben is táncoltam, a gránátok között | 24.hu

Persze, azt én már nem tudom elfelejteni. Gondolom, a balett is olyan, hogy rengeteg örömet lel benne az ember, de részét képezi a fájdalom is. Különösen, ahogy öregszik az ember. Így van, de nálam ez létszükséglet. Mindig, minden körülmények között táncoltam, énekeltem és volt egy kórusom.

Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék Auschwitzra

Fahidi Éva imádja az életet. Legfontosabb számára a mozgás, a zene és az irodalom. Valamint az, hogy minél több embernek mesélje el, ami 70 évvel ezelőtt történt vele. Azon kevesek közé tartozik, akik túlélték Auschwitzot, és még mindig köztünk vannak....

„Túlélőként nem lehet feldolgozni Auschwitz traumáját"

Egy éve sikerrel játsszák a Vígszínházban a Tünet Együttes Sóvirág című darabját, Szabó Réka rendezésében. Ennek kapcsán kérdezte Fahidi Évát a Fidelio. Az előadás a Színikritikusok Különdíját is elnyerte 2016-ban. A nagy érdeklődést kiváltó produkció Fahidi Éva 91 éves Auschwitz-túlélő és Cuhorka Emese táncos-előadó mozgásos-verbális, vallomásos duettje.

Az életet ünneplő duett: Sóvirág - avagy a létezés eufóriája | WeLoveBudapest HU

Cuhorka Emese 32 éves kortárs táncos. Fahidi Éva 91 éves holokauszttúlélő. 60 év a korkülönbség köztük, mégis lassan másfél éve együtt táncolnak a Vígszínház Házi színpadán a Sóvirág című előadásban, amellyel Szabó Réka rendező a Színikritikusok Különdíját is elnyerte. Miután megnéztük, a döbbenet, a szomorúság és az öröm érzései keveredtek bennünk.

Én egy holokauszt-aktivista vagyok

Fahidi Éva 59 évvel első megérkezése után minden bátorságát összeszedve tért vissza Auschwitzba 2003-ban. Ennek hatására A dolgok lelke című könyvében megírta azokat az élményeit, amelyekről addig még csak nem is nagyon beszélt, de azóta ezt tekinti feladatának.

„Nagyon szeretek élni" - Isten éltesse Fahidi Évát!

Vannak könyvek, amik egyszerűen csak megtalálnak. Kószálok a könyvesboltban, és szinte belesimulnak a kezembe, hogy aztán le se bírjam tenni őket, pedig előzőleg nem is nagyon hallottam róluk. Mélyen hiszek az ilyen találkozások sorsszerűségében, mert nem sok könyv van a világon, ami után tényleg úgy érzed: nem vagy már ugyanaz az ember.